Najważniejsze elementy konstrukcyjne noży z głownią stałą i składaną:
1. Głownia - główna część noża osadzona w rękojeści. W wypadku noży składanych jest ruchoma i chowa się w rękojeści.
2. Rękojeść - służy do trzymania noża, w niej osadzone jest ostrze. W nożu składanym ostrze chowane jest w rękojeści.
3. Czubek - zakończenie głowni, służy do wbijania i pchnięć.
4. Ostrze - krawędź tnąca wyprowadzona na głowni, dzięki której możemy kroić i ciąć.
5. Szlif - przekrój poprzeczny głowni - sposób, w jaki wyprowadzone jest ostrze.
6. Zbrocze - element konstrukcyjny głowni, wyprowadzany w celu poprawienia wytrzymałości noża, jak również w celu zmniejszenia jego wagi. Pełni także funkcję usztywniająco - estetyczną.
7. Grzbiet - jest to zazwyczaj najgrubsza część głowni. Mogą na nim znaleźć się również ząbki, piły lub fałszywe / prawdziwe ostrza.
8. Ricasso - niezaostrzona część rękojeści pomiędzy ostrzem a jelcem lub początkiem rękojeści.
9. Jelec - zwany także gardą - zabezpieczenie dłoni użytkownika przed ześlizgiwaniem się palców z rękojeści na głownię. W niektórych nożach, niczym w szablach, jelec ma kształt litery D i chroni całą dłoń przed uszkodzeniami ręki czy ciosami przeciwnika. W nożach składanych rzadko spotykany jest typowy jelec, jednak część konstrukcji posiada element wspomagający wysuwanie ostrza, który po rozłożeniu noża pełni funkcję jelca - np. Fliper.
10. Otwór na linkę - przelot często występujący przy stopce rękojeści, służący do przewleczenia np. odcinka paracordu w celu stworzenia pętelki na dłoń. Dzięki takiemu rozwiązaniu operowanie nożem staje się dużo wygodniejsze i bezpieczniejsze. W nożach składanych dodatkowo linka pomaga wydobyć nóż z kieszeni / plecaka.
11. Głowica na rękojeści / stopka - zakończenie noża. Czasami pełni dodatkową funkcję chroniącą przed wysunięciem się noża z dłoni podczas cięcia. W sytuacjach awaryjnych może być używana do wbijania różnych przedmiotów, jednak nie jest to zalecane zastosowanie. W niektórych nożach w tym miejscu znajduje się zbijak do szyb.
12. Blokada - w zależności od firmy i modelu noża, występują różne rodzaje blokad podtrzymujących ostrze po jego rozłożeniu.
13. Kołek - otwór, wcięcie lub inny element pomagający w otwarciu noża - znajduje się w głowni i służy do wysuwania ostrza.
14. Fałszywe ostrze - występuje na grzbiecie noża zazwyczaj od strony czubka. Może być zaostrzone lub nie i mieć różną długość.
Klips - w nożach składanych występuje również klips, który nie jest widoczny na powyższym zdjęciu. Klips pomaga utrzymać nóż na miejscu w kieszeni lub torbie.