Wyróżniamy trzy główne rodzaje krawędzi tnących:
OSTRZE GŁADKIE / TZW. PLAIN
Jest to standardowy i najpopularniejszy typ ostrza. Dzięki gładkiej powierzchni na całej długości głowni bardzo łatwo się ostrzy. Tego typu krawędź tnąca świetnie sprawdza się przy obieraniu owoców, struganiu patyków, czy cięciu miękkich materiałów. Umożliwia bardzo precyzyjne cięcie, bez powodowania wyszczerbień i uszkodzeń w ciętym materiale.
OSTRZE CAŁKOWICIE ZĄBKOWANE / TZW. SERRATED
W tej wersji na całej długości krawędzi tnącej znajdują się ząbki. Spotykają się one z ciętym materiałem na małej powierzchni, co powoduje, że możemy bardzo łatwo przeciąć grube, twarde, włókniste i skomplikowane materiały jak liny, czy taśmy nośne. Ostrze tego typu stosowane jest w wielu przypadkach w nożach ratunkowych, ze względu na swoje dobre właściwości tnące, jednak wymaga ono dość dużych umiejętności ostrzenia i specjalistycznych ostrzałek.
OSTRZE CZĘŚCIOWO ZĄBKOWANE / TZW. COMBO LUB PARTIALLY SERRATED
Połączenie ostrza gładkiego z ząbkowanym. Proporcje ząbków nie przekraczają zazwyczaj 50% długości głowni i zależą od konkretnego modelu i producenta. Jego głównym atutem jest to, że mamy możliwość zastosowania zarówno zalet ząbków, jak i klasycznego, gładkiego ostrza. Cięcie przedmiotów tego typu kombinacją nie przysparza problemów i jest dość popularne za sprawą większej uniwersalności noża. Można nim skutecznie ciąć zarówno miękkie przedmioty, jak i twarde liny, taśmy i tym podobne materiały. Główną wadą jest trudność ostrzenia, gdyż należy osobno naostrzyć powierzchnię gładką jak i ząbkowaną.
|