Występuje głównie pięć rodzajów szlifów. Pozostałe, są zazwyczaj mieszankami przedstawionych poniżej.
FLAT / SZLIF PŁASKI

Najprostszy i najbardziej rozpowszechniony w nożach produkcyjnych szlif. Grubość ostrza zwęża się w pewnym momencie od grzbietu do samej krawędzi tnącej - tworząc równomierny klin. Zwężenie to może zaczynać się na różnych wysokościach (szlif wysoki / niski). Głownie takie są bardzo mocne i wytrzymałe, jednak ze względu na masywną konstrukcje pogarszają się trochę właściwości tnące noża.
HOLLOW GRIND / SZLIF WKLĘSŁY

Podobnie jak w szlifie płaskim, od grzbietu głowni do pewnego momentu ostrze ma taką samą grubość, a potem zaczyna się zwężać, z tą jednak różnicą, że owo zwężenie nie jest równoległe, tylko wklęsłe. Noże tego typu dobrze tną, szczególnie na małą głębokość. Szlif ten stosowany jest często w nożach myśliwskich. Jest jednak nieco słabszy od szlifu płaskiego.
CONVEX GRIND / SZLIF WYPUKŁY

Boczne krawędzie szlifu są wypukłe i przechodzą płynnie od krawędzi tnącej do grzbietu ostrza lekkim łukiem. Konstrukcja ta powoduje, że nóż jest bardzo wytrzymały i odporny na wykruszenie. Dzięki zastosowaniu tego rodzaju szlifu można dużo płynniej dokonywać cięć, szczególnie grubszych, czy większych materiałów.
ZERO GRIND / SZLIF ZEROWY

W tym przypadku szlif jako taki nie występuje. Od grzbietu ostrza do krawędzi tnącej jest równomierny spad i nie widać żadnego przejścia, wgłębienia czy wypukłości. Taki szlif sprawia, że nóż uzyskuje bardzo dobre właściwości tnące, ale jednocześnie głownia jest bardziej delikatna i podatna na uszkodzenia, zwłaszcza przy cięższych pracach.
CHISEL GRIND / SZLIF JEDNOSTRONNY

Szlif jednostronny - znany także jako dłuto. Noże tego typu posiadają ostrze z jednej strony zupełnie płaskie, a z drugiej zwężające się od pewnego momentu aż do krawędzi tnącej, w podobny sposób jak w szlifie płaskim.
|